Logical Reasoning Test

 
Questions:

1. Statement: The ‘M’ Cooperative Housing Society has put up a notice at its gate those sales persons are not allowed inside the society.

Assumptions:

All the sales persons will stay away from the ‘M’ Cooperative Housing Society.
The security guard posted at the gate may be able to stop the sales persons entering the society.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

2.  Statement: To investigate the murder of the lone resident of a flat, the police interrogated the domestic servant, the watchman of the multi-storeyed buildings and the liftman.

Assumptions:

The domestic servant, watchman and the liftman can give a clue about the suspected murder.
Generally in such cases the persons known to the resident are directly or indirectly involved in the murder.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit


3.  Statement: “Two months ago, it was announced that Central Government pensioners would get dearness relief with immediate effect but till date, banks have not credited the arrears.” – A statement from a Pensioners’ Forum.

Assumptions:

Most of the banks normally take care of the pensioners.
Two months time is sufficient for the government machinery to move and give effect to pensioners.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit.

Choose the statement that is best supported by the information given in the question passage.

4. Yoga has become a very popular type of exercise, but it may not be for everyone. Before you sign yourself up for a yoga class, you need to examine what it is you want from your fitness routine. If you’re looking for a high-energy, fast-paced aerobic workout, a yoga class might not be your best choice.
This paragraph best supports the statement that

A. yoga is more popular than high-impact aerobics.
B. before embarking on a new exercise regimen, you should think about your needs and desires.
C. yoga is changing the world of fitness in major ways
D. yoga benefits your body and mind
E. most people think that yoga isn’t a rigorous form of exercise.

Each problem consists of three statements. Based on the first two statements, the third statement may be true, false, or uncertain.

5. Joe is younger than Kathy.
Mark was born after Joe.
Kathy is older than Mark.
If the first two statements are true, the third statement is

A. true
B. false
C. uncertain

6.  Statement: The Government has decided not to provide financial support to voluntary organisations from next Five Year Plan and has communicated that all such organisations should raise funds to meet their financial needs.

Courses of Action:

Voluntary organisations should collaborate with foreign agencies.
They should explore other sources of financial support.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

7.  Statement: Most of the development plans develop in papers only.

Courses of Action:

The in-charges should be instructed to supervise the field-work regularly.
The supply of paper to such departments should be cut short.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

8.  Each question has an underlined word followed by four answer choices. You will choose the word that is a necessary part of the underlined word.

Diploma:

A. principal
B. curriculum
C. employment
D. graduation

9.  Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by five pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.


DIVISION : SECTION

A. layer : tier
B. tether : bundle
C. chapter : verse
D. riser : stage
E. dais : speaker

First, you will be given a list of three “nonsense” words and their English word meanings. The question(s) that follow will ask you to reverse the process and translate an English word into the artificial language.

10.   Here are some words translated from an artificial language.
hapllesh means cloudburst
srenchoch means pinball
resbosrench means ninepin
Which word could mean “cloud nine”?

A. leshsrench
B. ochhapl
C. haploch
D. haplresbo

Answers:

1.E
2.A
3.B
4.B
5.A
6.B
7.A
8.D
9.A

10.D

Speak Your Mind

*