Basic General Knowledge

 
Questions:
1. Filaria is caused by
A. Bacteria
B. Mosquito
C. Protozoa
D. Virus
2. Friction can be reduced by changing from
A. sliding to rolling
B. rolling to sliding
C. potential energy to kinetic energy
D. dynamic to static
3. Fire temple is the place of worship of which of the following religion?
A. Taoism
B. Judaism
C. Zoroastrianism (Parsi Religion)
D. Shintoism
4. For galvanizing iron which of the following metals is used?
A. Aluminium
B. Copper
C. Lead
D. Zinc
5.     Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on
A. May 8
B. May 18
C. June 8
D. June 18
6.     Himalayan Mountaineering Institute is at
A. Darjeeling
B. Dehradun
C. Marmago
D. Dispur
7.     Headquarters of UNO are situated at
A. New York, USA
B. Haque (Netherlands)
C. Geneva
D. Paris
8. Fathometer is used to measure
A. Earthquakes
B. Rainfall
C. Ocean depth
D. Sound intensity
9. FRS stands for
A. Fellow Research System
B. Federation of Regulation Society
C. Fellow of Royal Society
D. None of the above
10. Guru Gobind Singh was
A. the 10th Guru of the Sikhs
B. founder of Khalsa, the inner council of the Sikhs in 1699
C. author of Dasam Granth
D. All the above
11. During World War II, when did Germany attack France?
A. 1940
B. 1941
C. 1942
D. 1943
12. The unit of current is
A. ohm
B. watt
C. ampere
D. None of the above
13. Thomas Cup is associated with
A. badminton
B. billiards
C. lawn tennis
D. table tennis
14.    The Indian Air Force celebrated its Golden Jubilee in
A. 1962
B. 1972
C. 1982
D. 1992
15. When and where athletics introduced in the Olympics?
A. 1896 at Athens
B. 1900 at Paris
C. 1992 at Barcelona
D. 1995 at Athens
16. What is the range of missile ‘Akash’?
A. 4 km
B. 25 km
C. 500 m to 9 km
D. 150 km
Answers:
1.B
2.A
3.C
4.D
5.A
6.A
7.A
8.A
9.C
10.D
11.A
12.C
13.A
14.C
15.A
16.B

Speak Your Mind

*