Verbal Ability Questions

 
Questions:

In each question Five pairs are given, out of which the words in four pairs bear  a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.

1.  (a) Shoe : Leather            (b) Iron : Axe             (c) Table : Wood
     (d) Jewellery : Gold          (e)Shirt : Fabric

2.  (a)Gold : Ornaments         (b) Cloths : Garments  (c) Wood : Furniture
     (d) Leather :  Footwear     (e) Earthen pots : Clay

3. (a) Dim : Bright                  (b) wrong : Right          (c) Shallow : Deep
     (d) Genuine : Real             (e) Involvement : Indifference

4.  (a) See : Eye                    (b) Hear : Ears             (c) Smell : Nose
     (d) Touch : Skin                (e) Tongue : Taste

5. (a) Fish : Shoal                   (b) Cow : Herd              (c) Sheep : Flock
    (d) Man : Mob                   (d) Bee :Swarm

6. If POND is coded as RSTL, how is HEAR written in that code?
A.   GHIJ
B.   GHIZ
C.   JIGZ
D.   JCLZ
E.    None of these

7. If SPIDER is written  as PSIDRE in a certain code, How would COMMON be written in that code?
A.    OCOMMO
B.    OCMMNO
C.     OCMOMN
D.    OCMMON

8. If BELIEF is written as AFKKDI, how would SELDOM  be written in that code?
A.   RDKCNL
B.   RFKENM
C.   RFKFNP
D.   TFKENP
C. None of these

9. If ROAD is written as URDG, how would SWAN  be written in that code?
A.   VXDQ
B.   VZDQ
C.   VZCP
D.   UXDQ
C. None of these

10. If SIGHT is written as FVTUG,  how would REVEAL  be written in that code?
A      YNRIRE
B      DQHQMX
C      FSJSOZ
D      ERIRNY

Answers:
1.B
2.E
3.D
4.E
5.D
6.C
7.B
8.C
9.B
10.D

Speak Your Mind

*